Изглежда не само нашата държава има проблеми с разчиставане на пътища и самолети и автобуси, които не пристигат навреме. Изключително ниските температури и прекалено големите количества сняг, които се изсипаха от края на януари досега, оставиха мнозина заседнали до пътища и гари. Но докато страни като Германия и Швеция намериха начин да се справят с природните условия, то ситуацията в Англия е далеч от приятна.

Хийтроу

На летище Хийтроу му се наложи да отмени 1/3 от предвидените полети за уикенда на 04-05.02, като ситуацията продължаваше да ескалира и в началото на следващата седмица. Поради огромните натрупани количества сняг, управлението на най-голямата подобна институция на Острова не успя да изчисти навреме пистите. След съвещание с различни авиокомпании и хората, отговарящи за въздушния контрол, бе взето решение 30% от заминаващите самолети да останат на земята.

За поредна година мнозина пътници с редовни самолетни билети не успяха да стигнат до желаната от тях дестинация в седмица, която е сред най-заетите за 2012 г. Само за неделя броят на заминаващите е трябвало да бъде 90,000.

Властите предупредиха, че поради натрупванията от сняг се очаква всеки полет да бъде забавен с поне 30 минути. В крайна сметка повечето от тях не се състояха. Този факт накара мнозина от привържениците на проекта за изграждане на ново летище по банките на р.Темза да подновят своите възгласи. Те дадоха пример с Лутън, който обслужва главно полети от южните части на Англия и работеше без проблем. Там се намира и основното седалище на много големи авиопревозвачи, сред които и Ryanair.

Хийтроу по принцип работи на 99% от предвидения си капацитет и се очаква в много скоро време да не може да издържи на все по-нарастващото натоварване. А това означава, че много полети ще трябва да бъдат пренасочени към други сгради.

Англия като цяло не е държава, която е подготвена за справяне с екстремни зимни условия, тъй като сняг там не пада често. Защитниците на Хийтроу се опитаха да оправдаят точно с това невъзможността им да се справят със ситуацията.

« »