СианДревна страна, каквато е Китай, има великолепни източни традиции и обаяние, което блика от различни източници на нейната богата и древна култура. Един от тези източници са старите будистки паметници на културата-храмовете. В първата столица на страната, която предстои да посетим с тази статия, ще имате възможността да се запознаете от пръв поглед с няколко десетки стари паметници на културата, строени преди векове, добре поддържани и още функциониращи. Част от архитектурните традиции и стилове в древен Китай включват и богатата орнаментика, цветове и характерен стил на покривите, които са строени леко извити и грациозни. Такъв е и стила на будисткия комплекс. Той има изящна дърворезба, богато украсена в детайли от орнаменти и символи. Всички те са обагрени в червено и синьо, които са типични за страната и религията цветове. Малко повече за самия храм ще Ви разкажем в следващите редове.

Будистките места за поклонение в Сиан

Срещу оскъдна входна такса в Сиан бихте могли да се любувате на едно от редките съкровища на няколко поредни династии, живели и управлявали старата столица на Китай. Самият храм на Буда е построен още през 268г., когато по това време управлявала династията Цин. При следващата династия става главен будистки център в района. Това е периода между 7-10в., когато на трона са династия Тан. В същия този период има гонения на будисти и разрушени постройки в храма, които били изградени наново няколко века по-късно, през 1785г., когато на трона се възкачва династията Мин. В последните няколко века текат реставрационни дейности, благодарение на които храмовата обител се радва на богата посещаемост и интерес от страна на хиляди чужденци ежегодно.

Барабанната кула

Ако решите да закупите своите самолетни билети до Сиан, ще може да разгледате и останалите забележителности на територията на комплекса. Сред тях изпъкват красивата камбанария и нейната барабанна кула, златните молитвени барабани, покрай които може да минете, да ги завъртите и да си пожелаете нещо, и още много други обекти.

Древните реликви

Тук се намира и т.нар. Мощехранителница на Буда. Разказват, че в нейната основа лежат праха на Буда и други реликви от неговата смърт, която вярващите на изток наричат паранирвана или освобождение и постигната реализация на учителя.

Манастирските училища

В района ще видите още и манастирските училища, в които се обучават понастоящем искащите да се посветят в духовен сан млади монаси. Тази традиция съществува вече векове наред и е идеалното място, където може да се посветите и да попитате за Четирите благородни истина на Буда някой монах.

« »