Атентата в БургасСлед атентата в Бургас се очаква да бъде затегнат сериозно пропускателният режим по летищата в страната. Като външна граница на ЕС, случилото се застрашава не само националната сигурност на България, но и тази на всиките 27 страни-членки. Личната информация, която всеки е длъжен да сподели за себе си след покупка на самолетни билети, според европейското законодателство към момента е значително сериозна.

След закупуването на самолетни билети до държава от Еврозоната всеки е длъжен да обяви трите си имена, дата на раждане, пол, номер на паспорта и краен срок на неговото изтичане.

При пристигане на летището сте длъжни да покажете паспорта или личната си карта на съответното лице, за да получите своя бординг пас. Ако вече сте се чекирали онлайн, това означава, че предварително сте отговорили на множество въпроси, с които се прави проверка на това, дали сте безопасен за спътниците си. В такъв случай не се налага да показвате документ за самоличност, а директно можете да се качите на борда на самолета.

Ако обаче се сторите съмнителен на допускащия ви на полета, на някои летища в различни страни служителите имат право да ви снимат, като после проверят фотографията в световната база данни за издирвани престъпници.

На други места персоналът има право да поиска личната ви карта за проверка отново, независимо от факта, че сте се чекирали онлайн, преди да ви допусне в залата за чакане.

Преди да се качите на борда трябва също така да преминете през скенер, който проверява какво носите в личния си багаж. За ЕС важи правилото, че всички течности, включително козметични кремове, трябва да се носят в прозрачен плик. На повечето летища такива торбички се продават, като обикновено цената им е 1 евро.

След качване в самолета и повторно показване на бординг паса на стюардесите, които ви упътват до мястото ви, персоналът извършва преброяване на качилите се пътници, за да види, дали няма някой допълнителен или липсващ.

« »