Глупостта на власттаСлед като медиите месеци наред ни занимаваха с фаталните икономически проблеми на Гърция, последната новина е меко казано изненадваща. Гръцкото правителство оповести, че планира инвестиция от 26,7 млн. евро през следващите три години за подобряване на условията за посетителите на исторически забележителности и музеи в страната. Целта очевидно е стимулиране на туризма, но идеята е като да направиш парти по случаи банкрута си.

Факт е, че повечето исторически обекти в Гърция са занемарени и не предлагат дори основни туристически услуги, като наличието на вода за пиене, тоалетна, да не говорим за паркинги или кафе машини и храна. Министърът на културата и туризма Павлос Геруланос призна, че нито един от топ 10 по популярност исторически паметници дори не се доближава до международните изисквания за качество на обслужването.

Всичко това е вярно, но Европейския съюз не е дойна крава рекордьорка и когато въпросът опира до избора между хляб и зрелища, всяко нормално правителство би избрало да подсигури народа си. Ами ако и ирландците поискат да си реновират замъците, крепостите и останалите туристически атракции? На фона на тези безумици 70 000 -те евро, които Берлускони даде за пенис на статуя изглеждат почти прилична сума.

Ако гърците искат да съживят туристическият сектор, който заема 15% от икономиката на страната, по-добре да започнат от хотелите и курортите си и доста занемарената инфраструктура.

« »